4. lokakuuta 2012

"Time flies but you're the pilot"

Tänään asetuin miettimään, miten kummallista ajankulku on. Maanantaina tuli kuudes viikkoni Lontoossa täyteen, ja tuntuu ihan siltä, ihan siltä, kuin olisin ollut täällä vasta kolme viikkoa. Ainahan sitä päivittelee kavereiden kanssa, miten voi olla, että aika menee niin nopeaa, vasta oltiin rannalla hiekkaa varpaiden välissä ja nyt ollaan miettimässä mitä joululahjoja ostetaan. Tämä on ikuisuusmiete, aika ja sen epärationaalinen kulku nimittäin, eikä pieneen päähäni vain mahdu ymmärrys siitä, miten yksi aikayksikkö, minuutti, tunti tai viikko, voi tuntua niin eri mittaiselta ajasta, paikasta ja mielialasta riippuen. Mitenmitenmiten?

Aikahan on periaatteessa vain abstrakti käsite konkreettisten mittayksiköiden muodostamalle kokonaisuudelle. Tietyssä yksikössä, sanotaan vaikka minuutissa, maapallo pyörii tietyn osan akselinsa ympäri, ja nämä yksiköt muodostavat suurempia yksiköitä ja abstraktimmassa käsittelyssä käsitteen aika. Saman mittaisiahan siis kaikki minuutit ja tunnit on, mutta mikä siinä on, että kun on hauskaa ja nauttii tekemisestään, nauttii elämästään oikeastaan, niin yksi kuukausikin voi tuntua yhdeltä viikolta?

Sinisen talon nalle osuu laulussaan aivan oikeaan: Aika kuluu nopsaa, kun paljon tapahtuu..


Reilua se minusta ei ole mutta valitettavan totta senkin edestä. Aika vain kuluu joutuisammin elämästä nauttien kuin silloin, kun ajankulkuun ehtii kiinnittää huomiota; kuusi viikkoa on nyt kulunut ja nopeammin se on mennyt kuin esimerkiksi viime kesäkuu neljine viikkoineen. Kaipa se on sitä, että on vaan kavereita ja lontoota ja cityä ja iltoja ja näkemistä tekemistä menemistä tulemista kaikki vapaa-ajat, niin ei ole ehtinyt miettiä oikeastaan mitään muuta kuin että puoli vuotta enää ei hitsi on vieläki niin paljon nähtävää ja tehtävää nyt lähden metro odottaa hei taas lontoo!

Tämä tekemisen paljous on saanut pääni hieman pyörälle, ja mietin, milloinkahan saan viettää ihan kokonaisen viikonlopun tekemättä yhtään mitään. Siis ilmauksen kaikessa merkityksessä tekemättä yhtään mitään. Tuleekohan sellaista viikonloppua edes olemaan? Tällä hetkellä niitä ei ole näköetäisyydellä, enkä niitä kaipaakaan, mutta entäs sitten, kun menemistä tällä mittakaavalla on maisteltu kolme kuukautta? Luulisi, että viimeistään sitten joulukuussa tunnen todellista tarvetta kokonaiselle viikonlopulle ilman minkäänlaista menoa, mutta toisaalta taas minulla on kutina, etten kolmen kuukauden päästä ehkä osaakaan enää olla vaan. Aikahan kuluisi siinä vaan hukkaan...?


Mitä tässä nyt yritänkään sitten sanoa? En tiedä täysin itsekään, mutta kyllä se taitaa liittyä siihen, että olen viihtynyt täällä niin hyvin ja kalenterini on [ihan totta] marraskuun loppuun asti viikonloppujaan myöten täynnä merkintöjä, että tunnen jo, miten au pair -aikani neljä ensimmäistä kuukautta hurahtavat ohi sitä edes tajuamatta. Yks kaks on joulu, ja ehkä joulunajan loma Suomeen tulee ihan oikeaan aikaan. Oletan tarvitsevani silloin hengähdystaukoa niin töistä, täkäläisestä vapaa-ajasta kuin omista jo nyt muuttuneista ajatustavoistakin [viittaan siihen, että jo nyt ajattelen ajan kuluvan vaan hukkaan jos istun vaan]. Suomessa voin sitten ehkä halutakin olla vaan ilman omien ajatusten aiheuttamaa poltetta pyllyssä.

Mutta en vielä. Koska nyt se [itsestä lähtevä] polte ajaa minua ympäri Lontoota tutustumaan kaikkeen ja kaikkiin, ja rakastan sitä.

Katsotaan uudestaan sitten joulukuussa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti